top of page
Foto van schrijverTiny Escape

Stilte: van rust naar reflectie


Afbeelding woorden Embrace Silence

Wanneer heb jij voor het laatst échte stilte ervaren? In onze drukke wereld zijn we continu omringd door allerlei geluiden, zoals meldingen van onze telefoon, het gezoem van verkeer en het constante geroezemoes op de achtergrond. Echte stilte is tegenwoordig een zeldzaamheid geworden, iets dat je bewust moet opzoeken of zelf moet creëren.


In een vorige blogpost hebben we het belang van het nemen van tijd voor jezelf benadrukt en de positieve impact hiervan op onze gezondheid en welzijn. Deze keer duiken we dieper in op het nut van stiltemomenten – momenten van echte stilte zonder afleidingen en geluiden om je heen.

 


Waarom is stilte zo belangrijk?

Een aantal jaar terug deed ik een oefening waarbij ik een kort moment in stilte moest verblijven met mijn ogen gesloten. Ik herinner me deze oefening nog goed en wat vond ik het spannend! Ik hield het maar een paar seconden vol en werd geconfronteerd met mezelf en mijn eigen gedachten. Deze ervaring was een eye-opener en het startpunt voor een verdere verkenning van de kracht van stilte.


Stilte heeft een ongelooflijk positieve invloed op zowel onze mentale als fysieke gezondheid, en het is iets dat je kunt leren waarderen en integreren in je dagelijks leven.

 


De impact van stilte op je hersenen

Wanneer we een tijdje in stilte verblijven geven we onze hersenen de ruimte om te herstellen. Onderzoek van Duke University toont aan dat slechts twee uur stilte per dag de aanmaak van nieuwe cellen in de hippocampus kan stimuleren, het deel van de hersenen dat essentieel is voor leren en geheugen. Stilte is dus niet alleen rustgevend, maar kan je ook daadwerkelijk slimmer maken!

 


Fysieke voordelen van stilte

Het nemen van tijd voor jezelf in stilte heeft een positief effect op je fysieke gezondheid. Stilte gaat niet alleen om het vermijden van externe prikkels en geluiden, het gaat veel verder dan dat.


Stressvermindering

Geluid kan je stressniveau in je lichaam verhogen. Zo kan je hartslag, bloeddruk en het stresshormoon cortisol stijgen bij blootstelling aan onaangename geluiden. Maar het werkt ook de andere kant op: stilte kan het stressniveau in je lichaam verlagen en juist een gevoel van kalmte en rust bevorderen. Dit heeft ook een positief effect op de bloeddruk en hartslag.


Bloedsomloop

Het nemen van rust in stilte helpt ook bij het ontspannen van de spieren in je lichaam en het verbeteren van de bloedsomloop. Een goede bloedsomloop is cruciaal voor het functioneren van ons lichaam, want het zorgt voor de distributie van zuurstof en voedingsstoffen naar alle delen van ons lichaam, terwijl het tegelijkertijd afvalstoffen afvoert.


Immuunsysteem

Doordat je lichaam ontspant, kan het zich richten op herstel, wat een positieve boost kan geven aan je immuunsysteem.

 


Mentale voordelen van stilte

Naast de vele fysieke voordelen biedt tijd voor jezelf nemen in stilte ook tal van mentale voordelen.


Concentratie

Stiltemomenten kunnen helpen bij het versterken van concentratie en aandacht. Want zonder externe prikkels kun je je beter focussen op de taak die voor je ligt, waardoor je efficiënter en effectiever kunt werken.


Creativiteit

Zonder afleidingen kunnen je hersenen vrijer denken en creatievere oplossingen bedenken. In een rustige en stille omgeving krijgt je brein de kans om uit te zoomen en dingen vanuit een ander perspectief te zien. Dit is ook de reden waarom veel kunstenaars, schrijvers en denkers stilte opzoeken tijdens hun creatieve processen!


Helderheid

Wanneer je tijd voor jezelf in stilte doorbrengt, verdwijnt de ruis op de achtergrond en kunnen we complexe situaties beter overzien, wat tot nieuwe inzichten kan leiden. Hier ontstaan vaak de aha-momenten.


Bewustzijn

Stilte zorgt er ook voor dat we beter kunnen luisteren naar onze innerlijke stem. Vaak wordt deze overschreeuwd door de drukte van het dagelijks leven, maar in stilte geven we ruimte aan deze stem. Volgens Eckhart Tolle, in zijn boek "De Stilte Spreekt", gaat het bij stilte niet alleen om de afwezigheid van geluid, maar ook om een diepere staat van aanwezigheid en bewustzijn. Hij verwijst hiermee naar een innerlijke rust en een ruimte vrij van constante gedachten. Hierdoor kunnen we ons meer bewust worden van hoe we ons voelen en wat er zich in ons afspeelt. Dit kan ons waardevolle informatie geven, zoals: ben je nog met de juiste dingen bezig, leef je volgens je eigen waarden, en volg je nog je eigen koers in het leven? Tijd voor jezelf in stilte is een zeer waardevol moment waarop we kunnen reflecteren en inzichten krijgen.


Slaap

Een welbekende, maar toch belangrijk om ook te noemen in dit rijtje: een rustige omgeving zonder storende geluiden bevordert een diepere en rustigere slaap.

 


Hoe raak je vertrouwd met stilte?

Nu we de kracht van stilte begrijpen is het tijd om te weten hoe jij (meer) stilte kunt toevoegen in jouw leven. Misschien voel je nog wat weerstand of vind je het spannend om een stiltemoment voor jezelf te creëren. We hebben een paar tips om je hier meer comfortabel over te voelen.


Begin klein

En dan bedoel ik ook echt klein, een paar seconden per keer. Daarna bouw je dit langzaam uit naar een minuut, een paar minuten, enzovoort.


Lezen

Er zijn diverse boeken en artikelen geschreven over de kracht van stilte. Het kan helpen je meer te verdiepen in dit thema. Een boek waar ik persoonlijk veel aan heb gehad is "De kracht van stilte" van Eckhart Tolle.


Apps

Je kunt ook een app gebruiken die je begeleid in een stiltemoment. Een fijne app hiervoor is Headspace met geleide meditaties vanaf 1 minuut. Met behulp van een app gaat het jou zeker lukken om een verblijf in stilte op te bouwen!

 

 

Hoe pas je stiltemomenten toe in het dagelijks leven?

Het klinkt wellicht allemaal interessant, maar waar haal je de tijd vandaan om deze stiltemomenten voor jezelf te creëren in je overvolle bestaan. Je weet nu dat deze momenten niet lang hoeven te duren, een paar minuten is vaak al genoeg. Gezien de vele voordelen die dit oplevert is het deze minimale tijdsinvestering meer dan waard.  

Hier zijn een paar tips om tijd voor jezelf in stilte door te brengen:


Rustige plek in huis

Creëer een rustige plek in je eigen huis waar jij je gemakkelijk even kunt terugtrekken. Dit hoeft geen grote ruimte te zijn; een plek met een fijn uitzicht, comfortabele stoel of fijn hoekje kan al voldoende zijn. Het terugtrekken op deze rustige plek kan al een enorm verschil maken in hoe je omgaat met de dagelijkse stress en uitdagingen.


Rustige plek op je werk

Ook het creëren van stiltemomenten op je werkplek is ontzettend effectief, zoals het bevorderen van je concentratie, helderheid en creativiteit. Las bijvoorbeeld korte stiltemomenten in waarbij je je even terugtrekt in een rustige vergaderruimte of zet een geluiddempende koptelefoon op. Tegenwoordig bieden bedrijven steeds vaker een ontspanningsruimte aan waar je gedurende de dag terecht kunt om even te ontspannen.


Natuurwandelingen

Ga lekker naar buiten en maak een wandeling. De natuur heeft een kalmerend effect op je lichaam en geest.


Mediteren

Begin (of eindig) je dag met een korte meditatie. Zelfs een paar minuten van geconcentreerde stilte kan je al helpen om je dag met een frisse en heldere geest te beginnen.


Digitale detox

Breng eens een tijdje door zonder digitale apparaten. Dit helpt niet alleen om het geluidsniveau te verminderen, maar ook om de afleidingen van social media en andere meldingen te negeren. Zet daarom eens bewust je telefoon, tv of computer uit en geniet van de stilte om je heen.

 

Het nemen van tijd voor jezelf in stilte is dus een krachtige manier om je fysiek en mentaal beter te voelen en kan enorm helpen bij het verkrijgen van helderheid en reflectie. Korte stiltemomenten kun je eenvoudig in je dagelijks leven inpassen; het is een minimale moeite met een grote impact.

 


Tiny Escape

Tiny Escape heeft als missie om drukbezette mensen te stimuleren en inspireren om regelmatig een momentje voor zichzelf te nemen; om te ontspannen en op te laden. De Tiny Escape cabin biedt een oase van rust in de natuur en toch dicht bij de stad, een ideale plek voor het nemen van tijd voor jezelf in stilte! De cabin is zodanig ingericht dat al je zintuigen worden gestimuleerd om te ontspannen.

Comments


bottom of page