top of page

Tijd voor jezelf; meer bereiken door minder te doen


Boek lezen in hangmat


Tegenwoordig wordt 'druk zijn' vaak gezien als een teken van belangrijkheid of succes. Onze agenda’s zijn overvol, we krijgen continu meldingen op onze telefoon en de wereld om ons heen lijkt hectischer dan ooit. Het is zo verleidelijk om continu ‘aan’ te staan en te voldoen aan de verwachtingen van anderen, waardoor we soms vergeten om ook tijd voor onszelf te nemen. Toch is het nemen van tijd voor jezelf iets wat we niet over het hoofd mogen zien, want het is een essentieel onderdeel voor je welzijn en het leiden van een gelukkig leven!

 


Wat betekent tijd nemen voor jezelf?

Tijd voor jezelf nemen betekent simpelweg bewust ruimte creëren in je drukke schema om te doen wat jou gelukkig maakt en energie geeft. Het is een moment waarop je de verantwoordelijkheden en verwachtingen van anderen even opzij zet en je volledig richt op je eigen behoeften en wensen. Dit kan variëren van ontspannen activiteiten zoals lezen, mediteren, wandelen in de natuur, tot het beoefenen van een hobby waar je van houdt, of gewoon genieten van een rustig moment zonder enige verplichtingen.

 


Waarom tijd voor jezelf nemen een prioriteit moet zijn

Het nemen van tijd voor jezelf heeft tal van voordelen voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid, waaronder:

 

Verminderen van stress

Tijd voor jezelf nemen helpt je om te ontspannen en de dagelijkse stress te verminderen. Het stelt je in staat om spanning los te laten en je lichaam en geest te kalmeren, waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten.

 

Persoonlijke groei

Stilstand wordt vaak gezien als achteruitgang. Toch is juist in die momenten van rust dat we echt contact kunnen maken met onszelf. Door even afstand te nemen van de dagelijkse routine, krijgen we tijd om in te checken bij ons zelf, om na te denken over wat we echt willen, hoe we ons voelen en waar we naartoe willen in het leven. Reflectie kan leiden tot mooie nieuwe inzichten, betere beslissingen en een dieper gevoel van betekenis in het leven.

 

Meer creativiteit

De grote denkers, kunstenaars en innovators van onze tijd wisten het al: echte creativiteit komt vaak in momenten van rust. Door jezelf af en toe los te koppelen van externe prikkels, geef je je brein de ruimte om te dwalen, te dromen en te verbinden. Hierdoor ontstaan vaak de meest originele en creatieve ideeën!

 

Batterij opladen

Net zoals een telefoon een oplaadmoment nodig heeft, hebben ook wij regelmatig een 'recharge' nodig. Tijd voor jezelf nemen zorgt voor het opladen van je mentale, emotionele en fysieke batterij. Het helpt ons om stress te verminderen, ons energieniveau te boosten en met een frisse, heldere blik naar onze uitdagingen te kijken.

 

Hoe maak je meer tijd voor jezelf

Het klinkt makkelijk, maar hoe maak je tijd voor jezelf in je overvolle agenda en hoe zorg je ervoor dat je je hier ook aan houdt? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

  • Plan het in: Maak tijd voor jezelf net zo belangrijk als andere afspraken in je agenda. Plan hiervoor specifieke tijdsblokken in je agenda, zo wordt je hier gedurende dag aan herinnerd. 

  • Stel grenzen: Tijd voor jezelf nemen betekent ook dat je grenzen stelt. Het leert je om 'nee' te zeggen tegen zaken die niet goed voelen. Door deze grenzen te erkennen en te respecteren, zorg je niet alleen beter voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen.

  • Wees flexibel: Het hoeft niet altijd om lange pauzes te gaan; zelfs korte momenten van rust kunnen al een groot verschil maken. Pak die paar minuten om een paar keer diep in te ademen, te mediteren of te stretchen.

  • Ontdek wat je gelukkig maakt: Onderzoek wat jou nu echt gelukkig maakt en energie geeft. Dat maakt het makkelijker om hier ruimte voor te maken en je hieraan te houden.

 

Tijd voor jezelf nemen is dus een essentieel onderdeel van goede zelfzorg. In een wereld die voortdurend onze aandacht vraagt, is het juist krachtig om regelmatig even een stapje terug te doen, diep adem te halen en jezelf de ruimte en tijd te gunnen die je verdient. Want in die momenten van rust en reflectie vinden we vaak de antwoorden, inspiratie en kracht die we in ons drukke leven zo hard nodig hebben.Tiny Escape

Tiny Escape heeft als missie om drukbezette mensen te stimuleren en inspireren om regelmatig een momentje voor zichzelf te nemen; om te ontspannen en op te laden. De Tiny Escape cabin biedt een oase van rust in de natuur en toch dicht bij de stad. De cabin is zodanig ingericht dat al je zintuigen worden gestimuleerd om te ontspannen. Lees meer.

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page