top of page

Deep Work: ontdek de kracht van diepe concentratie

Bijgewerkt op: 5 apr.

Deep Work bij Tiny Escape

De term Deep Work krijgt de laatste tijd steeds meer aandacht in de wereld van productiviteit en persoonlijke ontwikkeling. Wat betekent Deep Work precies, moeten we daar iets mee en hoe zou je dit kunnen toepassen in je dagelijks leven?

 

Wat is Deep Work?

De term Deep Work wordt geïntroduceerd door auteur en hoogleraar Cal Newport in zijn boek "Deep Work: Werken met aandacht in een wereld vol afleiding". Deep Work houdt in dat je je volledig kunt focussen en concentreren op een taak zonder enige afleiding van buitenaf, zoals e-mails, social media en andere prikkels. Denk eens aan die momenten waarop je volledig in een taak opging, de tijd vergat en op het eind verbaasd was over wat je had bereikt. Dat is Deep Work in actie!

 

Wat is het nut van Deep Work?

Als je je voor een bepaalde tijd volledig kunt concentreren op een bepaalde taak, zonder dat je wordt gestoord door afleidingen van buitenaf, zul je merken dat dit je veel voordelen zal opleveren.

 • Verhoogde productiviteit: Deep Work stelt je in staat om je volledig te concentreren op één taak, waardoor je meer gedaan krijgt in minder tijd.

 • Kwaliteit boven kwantiteit: Door iets met volle aandacht te doen ontwikkel je je denkkracht, helpt het je creatieve oplossingen te vinden en zul je betere resultaten leveren.

 • Verbeterde concentratie: Door regelmatig Deep Work toe te passen, kun je je concentratievermogen vergroten, waar je ook in het dagelijks leven profijt van zult hebben.

 • Minder stress: Het vermijden van afleidingen en gefocust blijven kan je stressniveau aanzienlijk verminderen.

 

Deep Work in het dagelijks leven

Nu we weten wat Deep Work betekent en wat het nut hiervan is, is de volgende vraag: Hoe kun je dit toepassen in je dagelijks leven? Persoonlijk kan ik enorm genieten van Deep Work en ik pas dit met regelmaat toe tijdens mijn werk. De diepe concentratie brengt mij in een heerlijke flow waar ik ongekende output kan produceren en mijn creatieve brein draait dan op volle toeren. Dat geeft enorm veel voldoening!


Vooraf creëer ik de juiste omstandigheden om in een diepe focus te komen. Ik zoek een rustige werkplek op en zet vaak een focusmuziek-afspeellijst op van Spotify, Headspace of Meditation Moments. Tevens staan al mijn pushberichten standaard uit, zodat ik niet door telefoon of e-mail gestoord kan worden. En een heerlijke concentratie verhogende thee maakt mijn Deep Work sessie helemaal compleet.


Hier zijn een aantal suggesties hoe jij de ideale Deep Work setting kunt creëren:

 • Omgeving: Zoek een rustige plek waar je ongestoord kunt werken. Ruim je werkplek op en schakel meldingen op je apparaten uit.

 • Gebruik tijdsblokken: Plan specifieke tijdsblokken in je agenda voor Deep Work. Dit kunnen korte sessies zijn van 30 minuten of langere sessies van enkele uren, afhankelijk van je beschikbare tijd en taak.

 • Stel duidelijke doelen: Bepaal vooraf wat je wilt bereiken tijdens je Deep Work sessie. Dit houdt je gefocust en doelgericht.

 • Vermijd afleidingen: Schakel meldingen uit, zet je telefoon op stil, en laat anderen weten dat je even niet gestoord wilt worden.

 • Oefen regelmatig: Deep Work is als een spier die getraind moet worden. Begin met korte sessies en bouw geleidelijk aan op. Na verloop van tijd zul je merken dat je je concentratievermogen verbetert.

 • Neem pauzes: Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt tussen je Deep Work sessies. Dit helpt om mentale vermoeidheid te voorkomen en je energieniveau op peil te houden.

 • Evalueer en pas aan: Na elke Deep Work sessie evalueer je je bevindingen en pas je je aanpak indien nodig aan. Zo maak je je Deep Work eigen op een manier die past binnen jouw schema en jouw manier van werken.

 

Door regelmatig bewust te kiezen voor diepe concentratie en afleidingen te vermijden, zul je merken dat je je productiviteit kunt verhogen en betere resultaten kunt bereiken in je werk en persoonlijk leven. Dus, ga de uitdaging aan en ervaar de voordelen van Deep Work!

 

Tiny Escape

Heb je thuis of op je werk niet de ideale omgeving om geconcentreerd te werken? Dan is de Tiny Escape cabin wellicht iets voor jou. Deze cabin is speciaal ingericht om Deep Work te bevorderen, en mocht je tussentijds behoefte hebben aan een pauze, dan kun je er ook heerlijk ontspannen. Kijk voor meer informatie op de Deep Work pagina.

  

 

31 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page